Live scores Greece superleague

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η δικαίωση του ΠΑΟΚ και το ρίσκο του με Ζόρζε Κόστα

Μετά από μια καταπλικική χρονιά του ΠΑΟΚ και του μεγάλου coach της ομάδας Σάντος ο ΠΑΟΚ δικαιώθηκε για τις προσπάθειές του και κατέκτησε την δεύτερη θέση των play-off και προετημαζεται για τα προκρηματικά του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Ευρώπη. Όμως ακολουθεί ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι για τον ΠΑΟΚ καθώς ο Σάντος σταματάει σαν προπονητής από τον ΠΑΟΚ και δεν αποκλείεται να σταματήσει να κοϋτσάρει καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του έχει κουραστεί.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι, καθώς μπροστά του έχει την πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και μπορεί ακόμα και με τον… Μουρίνιο στο πάγκο του ο Δικέφαλος να μην έχει παρά μόνο κάποιες πιθανότητες να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ -λόγω των λίγων βαθμών που έχει στον πίνακα της UEFA- όμως η πρόκληση τουλάχιστον της πρόκρισης στους ομίλους του Europa League είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Ένας στόχος που μπορεί να δώσει ακόμα καλύτερο μέλλον στον σύλλογο.

Αναγκαίο ρίσκο

Και το ερώτημα στην Θεσσαλονίκη είναι ένα: Πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο της αλλαγής προπονητή; Μεγάλο, είναι η απάντηση. Ωστόσο είναι ένα ρίσκο που δεν επέλεξε ο ΠΑΟΚ να το πάρει, αλλά έτσι ήρθαν τα πράγματα μετά την απόφαση του Φερνάντο Σάντος.

Το ρίσκο που πήρε η διοίκηση του συλλόγου από μόνη της είναι άλλο. Είναι το γεγονό πως θα εμπιστευτεί τις τύχες το συλλόγου στον Ζόρζε Κόστα. Όταν ένας τεχνικός μένει σε μία ομάδα αρκετά χρόνια, τότε σίγουρα η αλλαγή είναι… δύσκολη, άβολη.

Ίσως μάλιστα η επιλογή του Ζόρζε Κόστα να έχει μεγαλύτερο ρίσκο. Αυτό διότι ο Πορτογάλος δεν έχει μεγάλη προπονητική εμπειρία έχοντας καθήσει στον πάγκο μόλις δύο ομάδων. Επίσης ως τεχνικός δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες πρωταθλητισμού. Ρίσκο είναι και η ηλικία του. Είναι μόλις 38 ετών, όταν ο Πάμπλο Γκαρσία είναι 33 και ο Χαλκιάς 36 χρονών.

Όμως η πετυχημένη ως τώρα διοίκηση του ΠΑΟΚ, με πρώτον τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο και στην συνέχεια τους Θοδωρή Ζαγοράκη και Ζήση Βρύζα, επέλεξαν να είναι αυτός ο άνθρωπος που θα μεταφέρει τον ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά. Δηλαδή από την ελίτ της Ελλάδας, στην ελίτ της Ευρώπης.

Γιατί όμως κατέληξαν στην επιλογή Ζόρζε Κόστα;

Φιλόδοξος με ικανότητες

Οι άνθρωποι του Δικεφάλου ήθελαν ο προπονητής μετά την “εποχή Φερνάντο Σάντος”, να είναι ένας γνώστης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με κύριο στοιχείο την φιλοδοξία. Έτσι αναζητούσαν έναν φιλόδοξο νεαρό τεχνικό με ικανότητες. Ο Ζόρζε Κόστα είναι ένας τέτοιος προπονητής. Φιλόδοξος με αποδεδειγμένες προπονητικές ικανότητες, καθώς έχει καταφέρει με ένα… χωριό, την Ολιανένσε να κερδίσει την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια μετά από τρεις δεκαετίες και μάλιστα φέτος με τους “μεγάλους” του πρωταθλήματος άντεξε και παρέμεινε στην κατηγορία.

Παραστάσεις υψηλού επιπέδου

Μπορεί προπονητική εμπειρία να μην έχει ο Ζόρζε Κόστα, ωστόσο δεν είναι κανένας… τυχαίος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ονόματα του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Έχει ως ποδοσφαιριστής κατακτήσει, πρωταθλήματα, κύπελλα και Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Έχει πολλές διασυνδέσεις όχι μόνο στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ευρώπη και το όνομα του εμπνέει σεβασμό και κύρος.

Μιλάει πορτογαλικά

Η εθνικότητά του έπαιξε όμως επίσης σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή. Ο Ζόρζε Κόστα είναι Πορτογάλος και η ομάδα του ΠΑΟΚ έχει πορτογαλική σφραγίδα. Έχει Πορτογάλο τεχνικό διευθυντή και πάρα πολλούς παίκτες που μπορούν να συνεννοηθούν απευθείας με τον Ζόρζε Κόστα. Τόσο οι Πορτογάλοι όσο και οι Βραζιλιάνοι μιλούν την γλώσσα του, ενώ πολύ καλά μπορούν να συνεννοηθούν και οι Λατίνοι ποδοσφαιριστές. Ακόμα όμως και οι Έλληνες ή οι παίκτες άλλων εθνικοτήτων καταλαβαίνουν όλους τους σχετικούς ποδοσφαιρικούς όρους στα πορτογαλικά. Να σημειώσουμε βέβαια πως ο Κόστα μιλάει και άπταιστα αγγλικά

Ίδια αγωνιστική φιλοσοφία

Οι άνθρωποι του Δικεφάλου, ο Ζαγοράκης, ο Βρύζας και ο Κονσεϊσάο είναι πρώην ποδοσφαιριστές και έχουν παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Γνωρίζουν τι χρειάζεται μία ομάδα την κάθε στιγμή. Το απέδειξαν αυτό, διότι τα κατορθώματα του ΠΑΟΚ ήρθαν λόγω των δικών τους γνώσεων. Ξέρουν ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να προχωρήσει με την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία. Αυτός είναι ίσως και ο πιο σημαντικός λόγος που ο Ζόρζε Κόστα θα είναι ο διάδοχος του Σάντος.

Ο Κόστα μπορεί να παίζει με τις ομάδες του λίγο πιο επιθετικά, ωστόσο έχει την ίδια προπονητική φιλοσοφία και την ίδια αντίληψη για το ποδόσφαιρο και το “τακτικό” κομμάτι του. Άλλωστε ο ίδιος δήλωσε πως έχει μάθει πολλά από τον Σάντος όσα χρόνια τον είχε προπονητή. Ωστόσο τόνισε πως… «άλλο ο Σάντος, άλλο εγώ». Αυτό θέλει και ο ΠΑΟΚ! Δεν θέλει τον... κλώνο του Σάντος. Θέλει να μπει σε μία νέα εποχή, χωρίς ωστόσο να έρθουν τα πάνω κάτω. Ίδια φιλοσοφία, άλλος αέρας.

Ζόρζε Κόστα: “Μαθητής του Σάντος”

Ο Ζόρζε Κόστα σε συνέντευξη του στα “ΣΠΟΡ του Βορρα” είπε επίσης πως γνωρίζει τα πάντα για τον ΠΑΟΚ και ότι ο οποιοσδήποτε προπονητής θα ήθελε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Κάθε προπονητής θα ήθελε να πάει στον ΠΑΟΚ. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έχει πολύ καλό υλικό. Γνωρίζω τα πάντα για τον ΠΑΟΚ», υποστήριξε ο μέχρι πρότινος προπονητής της Ολιανένσε.

Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης:

-Κύριε Κόστα έχουμε την πληροφορία ότι εσείς θα είστε ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ….

“Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο”.

-Δηλαδή δεν ισχύει η πληροφορία μας αυτή;

"Την δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι επίσημο να ειπωθεί".

-Τι γνωρίζετε για το μέλλον της καριέρας σας;

“Τώρα ετοιμάζομαι για διακοπές και θα γνωρίζω σε λίγες ημέρες”

-Λογικά πρώτα θα πρέπει να έρθετε στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψετε το συμβόλαιο σας…

“Ναι, ε; (σ.σ. γέλια)”

-Με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο μιλήσατε; Θα βρεθείτε;

“Ο Σέρτζιο είναι φίλος και μιλάμε συχνά. Θα βρεθούμε εδώ στην Πορτογαλία για τον αγώνα που θα γίνει προς τιμήν του στην Κοΐμπρα”.

-Θα θέλατε να αναλάβετε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ;

“Φυσικά. Κάθε προπονητής θα ήθελε να πάει στον ΠΑΟΚ. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έχει πολύ καλό υλικό”.

-Για τον ΠΑΟΚ τι γνωρίζετε;

“Τα πάντα. Είμαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και πρέπει να γνωρίζω τι συμβαίνει… Ξέρω ότι βγήκε πρώτος στα πλέι οφ και έτσι κέρδισε τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέρω ότι διαθέτει πολλούς φιλάθλους και φανατικούς οπαδούς. Γνωρίζω ποιοι παίκτες παίζουν και φυσικά τον Φερνάντο Σάντος”.

-Ο Φερνάντο Σάντος μετά την απόφασή του να αποτελέσει παρελθόν, φέρεται να ενέκρινε τη δική σας πρόσληψη στον ΠΑΟΚ...

“Αν ισχύει αυτό που λέτε σίγουρα με τιμάει ιδιαίτερα και είμαι πολύ χαρούμενος αν ο Σάντος είπε καλά λόγια για μένα”.

-Ποια η άποψή σας για αυτόν;

“Έχω μάθει πολλά από τον Φερνάντο Σάντος σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο και την προπονητική. Ήταν προπονητής μου αρκετά χρόνια και κατακτήσαμε τίτλους με αυτόν στο πάγκο της Πόρτο”.

-Λένε πως έχετε την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία…

“Έτσι λένε; Σίγουρα υπάρχουν κοινά. Όμως εγώ δεν είμαι ο Σάντος. Ο καθένας κάνει τη δική του δουλειά και έχει τη δική του φιλοσοφία. Ο καθένας προσπαθεί για το καλύτερο. Σίγουρα ο Φερνάντο Σάντος είναι ένας πολύ πετυχημένος προπονητής και όλοι θα ήθελαν να πετύχουν ό,τι αυτός”.

-Ο ΠΑΟΚ έχει μπροστά του την πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ. Έχει όμως να αντιμετωπίσει πολύ δυνατούς αντιπάλους; Θα τα καταφέρει;

“Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει. Μακάρι να μπορέσει να το πετύχει. Σίγουρα έχει τις πιθανότητές του, καθώς είναι μία πολύ καλή ομάδα. Θα είναι καλό για τις προσπάθειες που έχει κάνει τόσο καιρό ο σύλλογος μαζί με τον κόσμο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου